ARON trial

Impact van klinisch advies en point-of-care CRP bij kinderen


Nieuwe studie: Huisartsen gezocht!

Heeft u voeling met onderzoek en wenst u bij te dragen aan de verbetering van zorg voor acuut zieke kinderen? Dan is deze studie misschien wel iets voor u!

Kinderen worden regelmatig ziek, hoofdzakelijk door infecties, waarvan de meeste veilig kunnen worden behandeld door de huisarts zonder antibiotica.

Echter, een grote hoeveelheid kinderen krijgen antibiotica voorgeschreven wat bijdraagt aan antimicrobiële resistentie.

We willen met deze nieuwe praktijkgerichte studie u als huisarts ondersteunen in de beoordeling van acuut zieke kinderen in de eerstelijn door een evidence-based diagnostisch algoritme aan te bieden.

Een recent literatuuroverzicht toonde aan dat het gebruik van C-reactief proteïne (CRP) als sneltest bij kinderen het aantal antibioticavoorschriften drastisch kan verlagen zolang duidelijk advies beschikbaar is.

We stellen een onderzoek voor, waarbij kinderen (6 maanden tot 12 jaar) worden gerandomiseerd naar ofwel (a) een diagnostisch algoritme met een CRP-sneltest, vangnetadvies en specifieke richtlijnen omtrent rationeel antibioticavoorschrijfgedrag ofwel (b) gebruikelijke zorg.

CRP zal worden bepaald met een vingerpriktest (resultaat binnen 4 minuten).

Wij streven ernaar om acuut zieke kinderen te includeren gedurende 2 winterperiodes bij huisartspraktijken verspreid over België. Alle academische centra voor huisartsgeneeskunde uit België werden gevraagd om deel te nemen aan deze studie die wordt gesteund door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). We hopen met de bevindingen van dit onderzoek de dagelijkse praktijk van huisartsen te ondersteunen bij de zorg voor acuut zieke kinderen.

We zoeken daarom huisartsen die willen meewerken aan deze pragmatische studie. We voorzien een financiële vergoeding per patiënt om uw geïnvesteerde tijd adequaat te verlonen. De studie zal pas na de zomer starten. We zullen onze timing aanpassen naar de situatie die de corona pandemie met zich mee brengt en volgen dit op de voet op.

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan dit project, of u wenst graag meer informatie, mag u ons contacteren.

Een samenwerking tussen:


Met steun van: